“София прайд 2015″

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Деня започва с култура" говорихме за толерантността в нашето общество. Покачва ли се нивото на толерантност или напротив - спада? За да говорим за предстоящия "София прайд 2015", гости в студиото бяха авторът от сайта marginalia Светла Енчева, двама от организаторите на предстоящия парада Моника Писанкънева и Марко Марков и поетът Стефан Икога.

Писанкънева очаква "София прайд 2015" да премине мирно, с добра подкрепа от страна на СДВР и Столичната общинска полиция. Тя обясни, че това все още е необходимо у нас, тъй като и миналата година е имало организирана група антипрайд демонстранти. Подкрепата от страна на полицията е необходима у нас, но в Солун на прайд-а преди два дни е имало 10 000 души и 3-ма полицаи. Писанкънева разказа, че в Гърция различията се приемат и празнуват, там е красиво и приятно да бъдеш с многообразни хора на улицата и да празнуваш с тях на улицата. Според нея в България прайд-а е все още политически протест, на който всяка година се повтарят едни и същи послания. Тази година имат подкрепа само от две маргинални партии и 18 посланици.

Енчева смята, че наличието на политическа воля е много важно. Тя призова "ако не помагат, поне да не хейтят". Езикът на омразата, който строи от политическото равнище е нещо, което не може да бъде пренебрегнато, заяви тя. Като примери тя посочи изказването на премиера Бойко Борисов, че в ГЕРБ мъжете обичат жени и жените обичат мъже, "Атака", която предложи инкриминаране със затвор на демонстрирането на различна сексуална ориентация. Целите, които си поставят е да накарат политиците да се съобразяват, да се научат, че има разлика между хора, животни, краставици, хора със свободна воля и ако обичаш някой от същия пол не значи да обичаш малки дечица.

Икога каза, че е толерантен с цялата си душа. Според него основното, което трябва да се говори и да се има предвид е езикът на омразата като той трябва да се обърне към по-широк спектър от мразени неща. Той смята за ненужно да се случва този протест, бунт или заявянане, че съществуваш, тъй като носи обратна реакция. Поетът каза, че може би трябва да се помисли този начин води до реални промени.

Марков обясни, че освен към широката общественост има много важна функция към ЛГБТ хора, защото те в огромната си чест са скрити, в тах има огромно количество срам, хомофобия, себеомраза. Виждайки тези хора, които излизат на улицата и в тяхна защита, виждайки хора като тях, които не срамуват, които не се страхуват да излязат добиват усещането за общност, смята той.