Социалните измерения на кризата с африканската чума

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според данните на индустриалното свиневъдство в свинекомплекси работят около 20 хиляди души. Засега една част от работодателите смятат да задържат работещите, каза Светла Василева. А колко от тях ще бъдат освободени ще зависи от това докъде ще се разпространи заразата.

Василева отбеляза, че за заразата БАБХ е предупредила още преди две години.

"Сега всички погледи са насочени към работещите в БАБХ, защото единствено там са тези високо квалифицирани специалисти, експертите, които познават и знаят начините и правилата да се справят."

Василева отказа да коментира риска от крах на хранителния сектор, тъй като все още няма пълна картина на кризисната ситуация. Според нея обаче мерките, които сега се прилагат, са закъснели.

Затварят ли окончателно свинекомплексите?

Тревожно очакване, напрежение, стрес. Това са думите, които описват състоянието на всички засегнати пряко от кризата. Преди няколко дни един документ, депозиран в Бюрото по труда, разтревожи служителите на свинекомплекса в Бръшлен. Какъв сигнал е това? Потърсихме повече информация от Бюрото и от ръководството на свинекомплекса.

Оказа се, че става дума за документ, който уведомява за начало на процедура по масово уволнение на хора от свинекомплекса "Бършлен". Изпълнителният директор на комплекса обаче заяви, че уволнение няма да има и уведомлението имало формален смисъл.