Доц. С. Марчев: Карантината у нас намали драстично сърдечно-съдовата смъртност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Мерките, които спират коронавируса, спират и всички останали, банални вируси", каза доц. Сотир Марчев.

"Ние като лекари и като система имаме три възможни хипотези. Едната - да продължи същото, едната - всичко да стане много по-лошо и едната - всичко да стане много по-добре. Ние, като здравна система сме длъжни да се подготвим за най-лошия вариант, т. е. ние трябва да имаме капацитет, ресурси и подготовка да поемем най-лошото."

По отношение на физическата активност д-р Марчев съветва дори и в условия на карантина спортувайте: поне 30 минути дори и у дома.

"Любителският спорт подобрява имунитета... Трябва да работим в двете посоки: хем към нашето тяло да дойде по-малко доза вирус, хем нашето тяло да е по-здраво, та да преодолее тази по-ниска доза."

За да бъдем по-здрави, трябва да спортуваме, да контролираме теглото си, да се храним здравословно, да контролираме артериалното налягане и нивото на кръвната захар, и без да пушим, съветва доц. Марчев.

За риска от новия вирус той отново обясни, че коронавирусът може да бъде хванат само през очите, носа и устата. Болните от коронавирус са болни, по думите му, от болестта плюс страха. Затова е важно да се освободим от него. А за всички, които се опасяват, че имат високо кръвно, лекарят увери: има достатъчно мощни хапчета, които да нормализират на 99% от хората с такива оплаквания.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад