Стефан Софиянски: Некадърността е по-страшна от корупцията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Като проблем в икономиката той изтъкна това, че се дават пари в края на годината, които не генерират адекватен, реален БВП. Ако те бъдат разпределени равномерно през годината, ще се свърши повече работа, смята той. По негово мнение се изисква една много по-дългосрочна стратегия.

Стефан Софиянски: България трябваше и трябва да има два приоритета. Това са земеделието, в което имаме традиции и в което марка. Българският зеленчук не можеш да го ядеш никъде в Европа. Другото, естествено, е хубавата природа и туризмът.

Според него България не е подготвена за влизане в Еврозоната заради слабото ни икономическо развитие. Икономиката е щяла да бъде буфер при въвеждането на еврото. Стандартът ни на живот не позволява навлизане на еврото у нас. Икономиката трябва да има много по-силен растеж, тя да поеме удара, доходите да се качат. За да се качат доходите, икономиката трябва да плаща. Той заяви, че има гаранция, че икономиката ни няма да има ръст, ако останат тези управляващи, които вече 10 години не могат да свършат работата.

Стефан Софиянски: Колко загуби България в стопански план? Ние от Южен поток се присъединяваме към Турски поток. Какви патриоти в правителството?! Какви са тези хора?! 10 години - провален огромен стратегически проект. Ние и днес нямаме ясното за българската икономика и тя се базира но това, че ще внасяме газ от Турция и от Гърция.

Този тип решения се отразяват изключително на икономиката, обясни той.

Стефан Софиянски: България, след влизането с в Европейския съюз, има много нисък външнополитически авторитет.

Той заяви, че категорично поставя по въпрос европейското лидерство на премиера Борисов.

Стефан Софиянски: Аз всеки път като го видя на международна среща се притеснявам, защото не знам какво ще изтърси. Аз съм българин и искам моят министър председател да бъде уважаван.

Според него управляващите не могат да вземат едно решение и липсва стратегическа мисъл.

Стефан Софиянски: Много съм изненадан, че липсва амбиция в това правителство да мръдне. Ние сме единствената държава в Европа, чиито БВП, тоест всичко, което тя произвежда, е под 10 000 евро на глава от населението. От 97-ма до 2007-ма България се е развивала стопански много по-силно, отколкото след влизането ни в ЕС и това се дължи единствено на некомпетентното управление на държавата, на слабите правителства, на хаоса в стратегията, на липсата на идеи, на работата на парче. За мен некадърността е по-страшна от корупцията.