Стефан Софиянски: Необходим ни е траен висок икономически растеж

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Необходим ни е траен висок икономически растеж, да качим доходите и с влизането в еврозоната да поемем този удар от въвеждането на еврото, заяви Софиянски.

Ако кандидатстваме, трябва да си поставим амбициозни цели, подчерта експремиерът. Според него ние имаме слабо правителство, без амбиции.

По повод европредседателството беше категоричен, че приоритетът беше сбъркан.

"България имаше един приоритет и тя изпусна да го наложи в това европредседателство - и този приоритет беше премахването на Шенген, да отпадне този механизъм", заяви Стефан Софиянски.

И беше категоричен, че е против манталитета на управление на това правителство и против ниския стандарт на българина. По думите му високият икономически растеж ще доведе до много по-добра възможност за въвеждането на еврото. Измеренията на въвеждане на еврото са две основни - бизнесът и обикновеният човек.

"Ако ние успеем да помогнем на обикновения човек да си качи стандарта, тогава този стандарт трябва да се поеме от бизнеса, защото той трябва да увеличи заплатите, държавата трябва да поеме отговорността да увеличи пенсиите, трябва да осигури ресурс за това - този ресурс ще дойде от по-високия икономически растеж", обясни Софиянски.

Според него това може да се постигне в три стъпки: излизане от валутния борд, левът в момента е подценен - променяме курса на лева спрямо еврото, за да стане благоприятно за нас, трябва да дадем автономията на БНБ да определя курса на лева. Бизнесът ще поеме удара при въвеждането на еврото и ако той има инерцията на растеж и развитие, той ще може да поеме това без големи сътресения.

Защо според Софиянски манталитетът на управление в България е ялов - вижте още във видеото.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад