Стойнев: Защо Европа иска на всяка цена да приемем Истанбулската конвенция?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той подчерта, че мнението на левицата е, че в една конвенция, която е срещу насилите над жени, темата за социалния пол няма място. Левицата е предложила конкретни мерки за подобряване на законодателството така, че жертвите да не събират сами доказателства срещу насилниците си, но е категорично несъгласна да подкрепя документ, към който неправителствените организации имат голям интерес.

Драгомир Стойнев: И знаете ли защо имат интерес? Защото ние като подпишем конвенцията, ние трябва да издържаме тези неправителствени организации, които да следят дали ние спазваме конвенцията, дали обучаваме децата в детските градини и в началното училище, че е по-важно те как се чувстват, а не дали са момченце или момиченце и не какво им е тялото. Такава е "джендър" теорията.

Стойнев обясни, че решението да не бъде подкрепена конвенцията е на Националния съвет на партията и не бламира Сергей Станишев и Илияна Йотова. "Тук няма никакво персонално отношение към когото и да била, просто считаме, че това е нещо, в което не сме съгласни с Европа. Европа също бърка. Не разбирам откъде накъде пък Европа ще оказва такъв натиск върху държавите членки на всяка цена да приемат тази конвенция." По думите му е редно да се потърси и мнението на Църквата по въпроса с конвенцията.


По отношение на вота на недоверие, който БСП внася по време на европредседателството, Драгомир Стойнев заяви, че е било важно да се приеме бюджетът на държавата и логично след него идва ред и на вота. Според него в изтеклите 10 месеца на управление на правителството "Борисов-3" страната се разтърсва от корупционни скандали. БСП е изнесла всички факти за злоупотреби на управляващите и ще покаже и още, каза той, но отказа да конкретизира какви по време на разговора. Стойнев допълни, че ГЕРБ не трябва да се притеснява какво ще каже Европа, а трябва да се притеснява от това какво ще кажат българските граждани за тях.

Вижте целия разговор във видеото.