Захариева: Договорът отваря европейската перспектива пред Македония

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Захариева благодари на народните представители, тъй като единодушно е бил ратифициран Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

„За първи път от 99-а година имаше междуправителствена среща на двете държави, на която се подписаха 10 конкретни споразумения в сътрудничество във всички сфери, които ще се усетят от хората. Успяхме за тези месеци преди ратификацията да покажем, че този договор не е само на хартия“, заяви Захариева.

"Години наред имаше негативна кампания от някои кръгове в Република Македония срещу България. Но това показа, че не печели вече избори. Местните избори там бяха своего рода референдум за това дали се одобрява подписването на договора от страна на македонското правителство. Партията, която основно фокусираше кампанията си срещу подписването на договора, загуби изборите", коментира външният министър.

Захариева допълни, че българският национален интерес винаги е предопределял максимално близки и добри приятелски отношения с Македония. "За съжаление не бяха такива през годините. Много се радвам, че и от двете страни виждаме сериозно намерение да се промени политиката в тази посока", обясни тя.

По думите ѝ договорът отваря европейската перспектива пред Република Македония.