Страдат ли подрастващите от липса на внимание?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Това е период, в който децата се сбогуват с детството си, което често минава през много болка и вътрешни противоречия. Навлизат във възраст, в която от тях се очаква да са по-отговорни. В този период те губят и представата си за света такъв, какъвто го познават. Губят илюзиите си. В желанието си да докажат себе си те вършат различни рискови неща. Колкото по-неуверено влиза едно дете в периода на юношеството, толкова по-големи рискове търси", обяснява Василева.

„Опасните селфита са част от една мода, която е свързана с по-голямото престояване на децата в интернет. Колкото повече едно дете стои в интернет, толкова повече се размива границата с реалността за него. Фантазиите на юношеството са много близки до виртуалното пространство. Ако нещо не е в интернет, то сякаш не се е случило. Селфитата са начин детето да заяви себе си по оригинален начин и колкото по-рисково е това селфи, толкова по-смели се чувстват те. Децата са в ситуация на натиск от средата и връстниците си. Едно дете, когато не се чувства уверено в себе си и иска да се докаже пред връстниците си, прави по-рискови неща”, допълва тя.

Василева е убедена, че родителите трябва да бъдат много чувствителни към децата си, да поддържат връзка с тях и да разбират периода на юношеството като период, в който детето се променя.