За кръвта и кръводаряването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кръвта е жизнено необходима и напълно незаменима. Ето защо още от древността хората се отнасят по особен начин към нея. Свързват я с много митове и легенди за вечен живот, за вампири и други кръвопиещи същества. Холивуд също обича кръвта. Както се казва: „И бликна кръв и всички „заплуваха” в нея”.

Колкото по-кървави сцени предлага един блокбастер, толкова по-добре за рейтинга. Има различни специалисти, които дори твърдят, че могат да определят характера на човек по кръвната му група. Например личностите с кръвна група „0” са неуморни, енергични, динамични и доста упорити в делата си. Афинитетът им към социализация прави хората от кръвна група „0” подходящи участници в групи и екипи. Вписват се добре, вдъхват доверие – жизнени, усмихнати, открити, щедри.

Хората от кръвна група „А” са спокойни и уравновесени. Те рядко спорят, предпочитат да решават проблеми по мирен начин. Хората от кръвна група „Б” се впечатляват лесно от всяко нещо. Винаги са тихи и спокойни, не показват емоциите си. Те мислят поне десет пъти, преди да кажат нещо.

Хората с група „АБ” са философи. Любимото им занимание е да съзерцават и да осмислят видяното и преживяното. Те запазват спокойствие и в най-критичната ситуация. Колкото и странно да звучи в Япония теорията за съвместимостта на кръвните групи се прилага в редица области на живота – маркетинг, реклама, мениджмънт, финанси, търговия и т.н. А ето и няколко любопитни факта: Много безгръбначни животни, като например коралите, медузите и плоските червеи, не разполагат с кръв, защото те са в състояние да абсорбират хранителни вещества и да изхвърлят газове и отпадъци директно от телата си.

Кръвта се среща в различни цветове, но не сред благородници и простосмъртни, както се твърди, а сред по-примитивните земни твари. Земните червеи, пиявиците и насекомите имат зелена кръв. Морските звезди и много други безгръбначни имат прозрачна или жълтеникава кръв. Омарите и раците имат синя кръв, защото тя съдържа мед вместо желязо, но колкото и да обичат да ги похапват аристократите, кръвта им няма да се промени.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад