Таксиметров шофьор почина в ареста на Осмо районно управление в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

50-годишен таксиметров шофьор почина в ареста на Осмо районно управление в София. Той и негов колега били задържани в нощта между 20 и 21 октомври. Причината - полицаите ги заподозрели, че превозват нелегални имигранти. В двете таксиметрови коли имало общо 8 сирийци. Прокуратурата образува две дела - за смъртта на шофьора и за трафик на чужденци.

В 1:10 ч. на 20 октомври полицаите от Осмо районно управление получават сигнал от дежурния в СДВР, че в района на "Враня" са спрени два таксиметрови автомобила с 8 сирийци в тях. Шофьорите и чужденците са задържани и отведени в ареста. Там пренощуват и са разпитани. На сутринта на единия от шофьорите му прилошава.

Валери Симеонов, нач. на 8 РУП: В помещението, в което е било лицето, което е починало, е имало и др. лица, които малко преди той да остане сам са били изведени. Към 9:30 ч. беше получен сигнал в дежурната, че лицето е в неестествено състояние.

Дежурните звънят на Бърза помощ. През това време сами оказват първа помощ на арестанта.

Валери Симеонов, нач. на 8 РУП: Незабавно са предприети мерки от служителите, които са били на място на работа - дежурните и постовият, с цел масажиране на сърдечната област. Всъщност са предполагали, че има някакъв такъв проблем.

Бърза помощ пристига в 9:45, за да констатира смъртта на шофьора. По първоначална информация на прокуратарата, причината е белодробна емболия.

Младен Маринов, дир. на СДВР: Всички лица, които са съпричастни, били са там по време, имали са възможност да възприемат факти, ще бъдат разпитани, включително и сирийските граждани и лицата, които до сутринта са били в една килия с лицето. Така че всички, които са имали възможност да възприемат факти, ще бъдат разпитани.

От СДВР не отговориха защо, след като сирийците са имали документи от центъра за бежанци в Харманли, все още се води дело за трафик на нелегални имигранти. Било следствена тайна.

Младен Маринов, дир. на СДВР: След като са в районното, не задържаме хора без основание и не бихме си го позволили.

Полицаите не уточниха, също така, имали ли са таксиметровите шофьори предишна криминална регистрация. От Агенцията за бежанците са категорични, че чужденците, които търсят закрила у нас, могат да се придвижват напълно свободно в България.

Даниел Инджиев, дир. на д-я "Качество на процедурата за межд. закрила" - АБ: Центровете на Агенцията са от отворен тип. Те свободно могат да влизат и да излизат от тези центрове при спазване на вътрешните правила, които са регламентирани. Това са вечерен час, който трябва да се спазва - около 22-23 ч. вечерта лицата трябва да се приберат в центровете. Всяка вечер се правят проверки на всички лица, които са настанени в центровете.

Извън центровете бежанците се легитимират със зелена регистрационна карта. В нея има пълна информация за чужденците. Ако изчакват издаването на такава карта, бежанците носят бяла бележка, която изрично упоменава това.

Даниел Инджиев, дир. на д-я "Качество на процедурата за межд. закрила" - АБ: Тази карта се издава абсолютно на всички лица, които са в производство. Тези, които са на външен адрес, се посочва адресът, на който живеят на картата. Този адрес е въведен и в инфосистемите на Агенцията. За тези, които са настанени в центровете на агенцията, се посочва адресът и центърът, в който те са настанени.

Софийската районна прокуратура образува дело за трафик на чужденци. Полицията ще докладва материалите по делото в близките дни. Градската прокуратура работи по смъртта на таксиметровия шофьор.