Теменужка Петкова: България няма ресурс сама да строи АЕЦ "Белене"

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През 2012 година Министерски съвет взе решение да се преустановят дейностите, свързани с реализацията на проекта АЕЦ "Белене", като мотивите са много ясно посочени в него, заяви министър Петкова и допълни, че компетентният орган, който може да взима решение по отношение изграждането на нови мощности в областта на енергетиката, е именно изпълнителната власт - МС.

"Впоследствие българският парламент със свое решение подкрепи действията на правителството - препоръча на правителството да проучи възможността за изграждане на парогазова централа на площадката на "Белене" и възложи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма тогава да направи необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене", обясни тя и обобщи, че решението на НС тогава има по-скоро подкрепяща функция и не може да бъде определящо, тъй като това са компетентности, изцяло в правомощията на изпълнителната власт.

Теменужка Петкова подчерта, че решението, гласувано единодушно днес от народните представители, е за възобновяване на действията, свързани с търсене на възможности на реализация на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип и чрез отделяне на активите и пасивите в отделна проектна компания.

Министърът на енергетиката се съгласи, че към днешна дата на практика говорим за нов проект с оглед на условията, които се поставени. "Всъщност един от основните проблеми на стария проект "Белене" - един от мотивите за това да бъде спрян проектът през 2012 година, е свързан на първо място с това, че липсва яснота по отношение на икономическите му параметри. Може би си спомняте, че никога не е било предвидено проектът АЕЦ "Белене" да бъде изграден изцяло от българската държава. Предвидено е участието на стратегически инвеститор."

Теменужка Петкова обясни, че ситуацията от 2012 година до настоящия момент е променена в следните аспекти: през 2012 г. след като стратегическият инвеститор немската компания "Ер Ве Е" напусна проекта, всъщност стана неизвестно как ще се реализира този проект, при какви икономически, финансови параметри. Втората съществена особеност е свързана с това, че в рамките на 2012 година вече беше заведен арбитражът от страна на нашите партньори от "Атомстройекспорт" и нямахме яснота как ще приключи той. Съществена е и разликата в политиката на ЕС по отношение на развитието на енергетиката във връзка с големите горивни инсталации. И другата много съществена разлика е наличието на много сериозен инвеститорски интерес към този момент", открои тя.

Теменужка Петкова: Най-голямата китайска държавна ядрена компания "Си Ен Си" проявява сериозен интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Налице е интерес и от страна на френска страна.

Тя каза, че интерес има също от "Росатом", като не изключи възможността за инвеститорски интерес от страна Русия. Министърът на енергетиката посочи, че съвсем скоро е депозирано писмо и от още една компания, името на която на този етап не може да бъде оповестено.

По повод на коментарите на опозицията, че условието, което управляващите поставят проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип, всъщност го прави нереализуем, Теменужка Петкова заяви категорично, че правителството не може да има фиктивна роля в процеса. "Всички сме много заинтересувани от това оборудването във връзка с АЕЦ "Белене", всички разходи, които до този момент са извършени във връзка с този проект, да могат да бъдат оползотворени по най-добрия начин. Мисля, че тук трябва да излезем от руслото на партийното говорене. Трябва да гледаме прагматично и държавнически на един такъв въпрос. Дадени са 3 млрд. до този момент. Няма как да кажем с лека ръка - тези 3 млрд. - парите на българските данъкоплатци, ние просто ще ги забравим", обясни тя.

На въпрос дали държавата ще строи сама втора атомна централа "Белене", ако не бъде намерен инвеститор, Теменужка Петкова беше категорична, че държавата никога не е имала възможност да строи сама този проект. "Никога държавата не е имала намерение да строи сама, затова е търсила стратегически инвеститор, затова е избрала такъв, но поради стечение на обстоятелствата и поради липсата на изпълнение на условията, които стратегическият инвеститор е посталив през 2008 година, той напусна проекта. Така че българската държава няма такъв ресурс, не би могла да си позволи подобна реализация на такъв проект". Тя подчерта, че в рамките на предстоящите преговори с кандидат-инвеститорите ще бъдат отстоявани българските национални интереси за реализирането на АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката беше категорична също, че доклад на БАН сочи, че няма абсолютно никакъв проблем със сеизмиката на площадката на АЕЦ "Белене". Тя каза, че никога не е виждала доклад на Българската академия на науките, в който да се предупреждава за сеизмичен риск там.

Теменужка Петкова увери, че днешното решение на парламента не е завой е реверанс към Кремъл. Тя заяви, че България ясно е определила своята принадлежност. "Ние сме най-лоялният член на Европейския съюз, държава-член на НАТО. Не може да се говори за никакъв завой. Трябва да говорим за национални интереси", заключи тя.

Вижте целия разговор във видеото.