Теменужка Петкова за АЕЦ "Белене"

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Иранците проявиха определено интерес към реакторите, които са произведени за реакторите АЕЦ „Белене“, но тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че тази опция е възможна единствено и само със съгласието и съдействието на нашите партньори от „Атом строй експорт“, т. е. България или Националната електрическа компания няма как сама да инициира и да развие този процес“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на „Панорама“.

Тя каза, че има интерес от частен инвеститор и вариантът да се реализира този проект като частен е „да се обособят активите на АЕЦ „Белене“ в една отделна проектна компания, която да бъде приватизирана чрез агенцията за приватизации след приватизационен контрол, да се яви съответно инвеститор, който да довърши проекта като частен“.

Министърът на енергетиката каза, че най-неприемливият вариант е да се плати над 1 млрд. лв. на Русия, защото така ще бъде платено едно оборудване, което няма никаква стойност, когато не се използва за това, за което е предназначено. „И от друга страна, означава 1 млрд. 409 млн. лв. да бъдат отписани като загуба в Националната електрическа компания. Това са разходите, които са набрани през годините във връзка с изграждането на този проект“, допълни тя.

„Тези 3 млрд. се формират най-общо казано от разходите за площадката, които както преди малко споменах са 1 млрд. 409 млн. и евентуално, ако платим оборудването и тази централа не бъде изградена, то тогава ще бъдат приблизително още около 1 млрд. 200 млн. лв., така че приблизително с лихвите може би ще стигнат точно 3 млрд. Не можем да твърдим, че тези патри са откраднати или са пропиляни. Много е важно да видим как ще финализираме тои процес и ако ние успеем чрез агенцията за приватизация да реализираме този проект като частен, то тогава това означава, че разходите, които са акумулирани до момента и това, което ще бъде извършено като разходи по отношение на оборудването, тогава няма да бъдат пропиляни“, каза Петкова.

„В арбитражното решение ясно е казано каква е причината, за да се стигне до този арбитраж и той да стане възможен. Това е едно допълнение номер 5, което е подписано през месец ноември 2008 г. С това допълнение номер 5 бившите изпълнителни директори на националната електрическа компания възлагат на „Атом строй експорт“ да започне производството на оборудването с дълъг цикъл на производство, чиято стойност е 673 млн. евро, плащат аванс от 84 млн. евро и процесът става необратим“, обясни тя.