Терор в Париж

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В деня на траур за цяла Европа гости в "Денят започва с Георги Любенов" бяха експертът по национална сигурност Николай Радулов, журналистът Тони Николов и французинът Клемон Було. С тях коментирахме терористичното нападение в Париж от петък вечерта.

vlcsnap-2015-11-15-09h54m37s253Тони Николов смята, че това е началото на истинска война, защото досега имаше бойни действия. Той припомни, че е имало очаквания, че това ще се случи, френските служби са работили по тези планове, известна е позицията на Франция към Ислямска държава и месеци преди това известни френски магистрати антитерористи бяха казали, че Франция е мишена номер едно в момента. Според него вече вървим към локални атентати, към партизанска война, към удари изневиделица и това променя именно света, защото освен, че ние знаем кой е врагът на Европа, ние трябва да си даваме сметка, че тази част от несигурността е част от всекидневието.

vlcsnap-2015-11-15-09h44m34s89Николай Радулов разказа, че от години се опитва да ходи всяка година за десетина дни в Париж, защото това е град, който всички обичаме, наричат го сърцето на Европа. Според него е очевидно, че анализаторите на Ислямска държава, които в крайна сметка определят целите, макар че не винаги има между централата и периферията връзка, считат, че там е най-невралгичното място на Европа. Той подчерта фактът, че отзвукът при терористичен акт в Париж е много по-голям, отколкото където и да е другаде. Само преди няколко дни в Дамаск имаше терористичен акт, при който загинаха 41 човека, 4-5 дни по-рано отново там имаше терористичен акт с загинали 24 души, припомни той.

vlcsnap-2015-11-15-09h54m26s141Клемон Було каза, че нещата са се променили и хората все се надява, че ще стане по-добре, но явно засега не е така. Той отбеляза, че винаги са мислели, че терористите са извън Франция, а сега те са там и хората не са защитени, дори в Париж. "Просто хората се плашат много", добави той. Терористите Було определи като промити мозъци, които убиват хладнокръвно. "Те не са луди даже, те са спокойни, побъркани, промити мозъци", каза той.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад