Тома Биков: БСП се опитва да вкара президента в една опозиционна роля

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БСП понякога си "поизмислят" такива теми, както "г-н Гечев тази седмица разгърна един въпрос с 200 млн. заем за бежанците". Биков обясни, че това е един заем за оперативни програми, който се взима на много ниска лихва.

"Преди два дни върнахме 1 млрд. евро външен дълг, защото те говореха допреди няколко месеца, че сме в дългова спирала", каза депутатът от ГЕРБ.

"БСП се опитва да вкара президента в една опозиционна роля и да го употребява в името на своите опозиционни цели", каза Биков. Според него това има смисъл за БСП, но за президентът такова позициониране би било неприятно, защото неговата основна цел е да бъде медиатор между основните политически сили и между различните групи в обществото.

Биков е на мнение, че е момента отношенията между Бойко Борисов и Цветан Цветанов са много добри и проблемите са "малко измислени". По думите му обикновено се разцепват тези, които говорят за разцеплението на ГЕРБ.

Биков коментира и скандала с изтребителите "Грипен". За него сега предстои търговския процес, в който е по-важно да разбираш от търговия, отколкото от самолети. Биков призова да се успокоят всички, които рекламират публично оферти.

"Въпросът със самолетите да се постигне максимално добра сделка, защото става въпрос за 1,5 млрд. евро. Трябва да имаме единна позиция, за да се пазарим с различните продавачи на самолети. Дори да сме избрали самолет, може да подобрим офертата. Това е въпрос на търговия, не на авиация", заяви Биков и уточни, че ако президентът Радев не беше летец, едва ли щеше да има такова активно поведение спрямо самолетите.

Вижте целия разговор във видеото.