Томислав Дончев: България ще разполага със сходен пакет финансиране и след 2020

Предаване: Панорама, 04.05.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На въпрос как работи едно правителство, което днес навършва 1 година, в което ГЕРБ прави знаци на Запад, а някои от патриотите - на Изток, вицепремиерът отбеляза, че подобна разлика в позициите е била изначално ясна. И нито едно от от тези различия не е било изненада.

"Постижението е, ако всички заедно, въпреки различията, успяваме да движим нещата в правилната посока", подчерта Дончев.

Големият политически въпрос, според вицепремиера, е такава конструкция като правителството дали е доказала правото си да съществува и да работи. И въпреки всички турбуленции, отговорът е "Да", категоричен беше той.

Томислав Дончев се спря на работата по електронното управление, като подчерта, че не може да се очаква всичко да бъде напълно завършено през 2019 година, въпросът е стъпка по стъпка, режим по режим да забраняват на администрации да искат документ от гражданите и това се постига вече постепенно. Всички администрации на централната власт са свързани в една система за електронен документ оборот. И изрази надежда още в рамките на тази година усилията им да се усетят от гражданите.

За Дончев голямата тема преди всичко е образованието и е редно дори усилията, които се полагат, да бъдат удвоени.

"Това е най-мощната, най-сигурната и най-печелившата инвестиция в бъдещето", заяви Томислав Дончев.

Вицепремиерът отговаря и за европейските пари. На въпрос по-малко ли ще получава България след 2020 г., Дончев коментира, че още е рано да се каже - формулата, по която ще се разпределят средствата държава по държава в ЕС, ще стане ясна след месец. Според първоначалния вариант на бюджет, предложен от Европейската комисия, той прогнозира, че значима промяна в обема финансиране, което получава България, няма да има.

"Прогнозата ми е, че България ще разполага със сходен пакет финансиране по двете основни политики - политиката по сближаване и общата селскостопанска политика, плюс всички останали нови политики", заяви Томислав Дончев.

Относно въвеждането на еврото той отбеляза, че такава стъпка навременна и в полза на България има опасност да предизвика обществени съмнения и истерия. Според него първите податки са налице.

Задача на всички политици е да обяснят какво означава въвеждането на еврото и то е добро, коментира вицепремиерът.

Вижте какво още каза вицепремиерът във видеото.