Томислав Дончев: Шенген е по-скоро въпрос на репутация и на самочувствие

Предаване: Панорама, 02.02.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не съм убеден, че има смяна на външнополитически репертоар специално по отношение на Шенген, но това, което се случи в България е проява на двойни стандарти, категоричен бе той. Дончев поясни, че понасяме отговорности, които много от шенгенските държави не понасят и доказано се справяме с мигрантския натиск по отношение на цяла Европа. Той е на мнение, че Шенген в настоящата ситуация е по-скоро въпрос на репутация и на самочувствие.

По отношение на ратификацията на Истанбулската конвенция и при приемането на документа от Министерския съвет беше отчетено, че ще се появи едно такова предизвикателство, беше категоричен Дончев. Той допълни, че е възможно да има някакъв дефицит от комуникационни усилия, както се оказало по-късно.

Вицепремиерът е на мнение, че Истанбулската конвенция е докоснала страхове, които са дълбоко в нас. "Не знам дали е страхът от различното или в случая от алтернативна сексуалност и куп други неща, които нямат абсолютна никаква релация с документа. Няма как да не се сетя за една теза на съвременен български политически мислител, който твърдеше, че обществата с лоша демографска картина по принцип са свръхчувствителни и много нетолерантни към всякакви форми на алтернативна сексуалност по простата причина, че инстинктивно те се свързват с опасността от загуба на рода. Не знам дали това е причината, но със сигурност добре поднесените манипулативни тези събудиха дремещи в много голяма част от българите страхове", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.