Трайчо Трайков: България е надплатила 3 млрд. лева за газ

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Трайчо Трайков: "В момента начинът, по който се води процедурата от Европейската комисия, се фокусира основно върху това какво предстои в бъдеще. Обсъждат се неща, които са насочени към пазарно поведение на Газпром, към сравнимост на цените с тези в Западна Европа, към премахване на пречките, които препятстват влизането на газ от други източници в България. Всичко това са добри неща. Това, което остава извън обсега на процедурата е какви компенсации могат да искат страните за нечестните цени, както казва комисията, които се е налагало да плащаме в миналото. Именно по втория въпрос е и разликата в отношението на осемте страни към конкретните ангажименти на Газпром".

Той обясни, че процедурата, започната от ЕК, е по оплакване на Литва от 2012 г. Чехия, Словакия и Унгария, за които няма констатация за такива големи надплащания в миналото, като цяло са доволни от предприетите действия. Полша обаче твърди, че е най-засегната от надвзети суми за доставен газ, категорично не приема подхода на ЕК. Тя иска, вместо да се сключва сделка за бъдещи ангажименти, да се наложи глоба и да се търсят компенсации за миналото. Тройков посочи още, че компенсациите за миналото са много важни за България, защото ако се върнем назад до 2006 г., страната ни е надплатила около 3 млрд. лева в цени на газа. Дилемата пред българското правителство е следната - от една страна то трябва да окуражи и разшири предлаганите мерки за това как ще се определят цените в бъдеще, но трябва да намерят и начин да потърсят компенсация за миналото. Това може да се постигне или чрез отстъпка в цените за в бъдеще, или под някаква друга форма, очерта той.

Друга тема, която Еврокомисията много сериозно разглежда, е това, че Газпром е обвързвал цените на газа, който продава на България с участието ни в инфраструктурни проекти и с други несвързани теми, като например транзита, Южен поток и т.н. По думите му едва през последните 2 години цената на газа в България е сравнима с тази в Западна Европа, но това се дължи на по-ниската цена на нефта в световен мащаб. Трайчо Трайков припомни, че по времето, когато е бил министър, е заварил няколко фирми-посредници, включително и с участието на самия Газпром. От българска страна фирмите, които са участвали като посредници, са били свързани с Овергаз.

Дори и сега формулата, по която се определя цената на газа, е тайна. В тази формула има една базова цена. За България тя е много по-висока от базовата цена на Германия, например.

Вижте целия разговор във видеото.