В защита на "Бедечка"

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Протестиращите посрещнаха местните старейшини преди началото на

редовното заседание на Общинския съвет. На него ще се гласува и предложението на кмета на града Живко Тодоров за произвеждането на местен референдум. „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка” по реда на Закона за общинската собственост. На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета на община Стара Загора” е въпросът, който евентуално

ще бъде зададен на 18 юни.


Десетки природозащитници прекараха нощта на открито в палатки пред сграсата на общ. Стара Загора. Те протестират срещу застрояването на парк "Бедечка" и за запазването на зелените площи там. От групата "Запазете Бедечка" настояват общината да бъде последователна и да си изпълни решенията.


Според новия устройствен план, разработен по предложение на кмета, трябва да се запази максимално зелената площ. Той е минал обществено обсъждане и сега логичната стъпка е била общинските съветници да гласуват "Бедечка" да си остане парк. Миналата година общинският съвет на Стара Загора прие пълен мораториум и строителна забрана в парк "Бедечка". Природазащитниците обясниха, че има конфликт на интереси, заради незаконно взимани решения и настояват и за разследване.