Три цвята: Бяло

Равенство и Илюзия в БялоДрама

Държава: Франция, Полша, Швейцария
Година: 1994
Времетраене: 100 минути
За продукцията

Режисьор: Кшищоф Кешловски

В ролите: Збигнев Замаховски, Жюли Делпи, Йежи Трела, Йежи Щур, Януш Гайош, Йежи Новак и др.

"Цветовете" на Кешловски са три филма, подредени и озаглавени като цветовете на френското знаме, символизиращи мотото за Свобода, Братство и Равенство. Но със своя "идеен" замисъл филмите реално развенчават точно този символизъм - с уязвимостта, безсилието и травмите в обществото излиза, че безусловното "издигане" на индивида зависи от ...нивото на безразличие.

Сюжетно филмите с "цветовете" са разположени в трите държави, продуциращи трилогията - "Синьо" e във Франция, "Бяло" в Полша и "Червено" в Швейцария.

Вторият филм от трилогията - "Бяло", изследва разрушителната сила в една връзка, основана на неравенство. Един влюбен мъж е напълно съкрушен след развод със съпругата си, заклева се да отмъсти, но нещата се обръщат динамично - ЗА и СРЕЩУ, първо за Него, после за Нея ...

Полякът Карол е фризьор и работи във Франция. Женен е за красивата французойка Доминик, в която е влюбен маниакално. Но тя иска развод, поради невзъможност "да консумират брака" си. Истината е, че той не я задоволява интимно. Разводът съкрушава Карол. Той губи опора, чувства се сам и отхвърлен в чужда страна. Изпада до просяк в метрото, после находчиво влиза в схеми с имоти и събира пари за връщането си в Полша. Но не може да забрави Доминик, планира един нов живот с нея и залага на "оригинална" примамка.

Срещи и обстоятелства обаче разбъркват намеренията на Карол и Доминик по такъв начин, че накрая те наистина са отново заедно в "изравнена" от съдбата сметка...

*zr

"Сребърна мечка" за режисьора Кшищов Кешловски от Филмовия фестивал в Берлин /1994/