Трус в Петербург

Предаване: В кадър, 09.05.2017

Трус в Петербург
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

сценарист Цветана Кръстева
оператор Илия Иванов
режисьор Николай Василев

Санкт Петербург не е земетръсна зона, но в политическия смисъл е точно така. 100 години по-късно градът на руските революции отново е разтърсван от социални и политически протести, от началото на 2017 г. Петербург беше поразен и от най-големия в новата си история терористичен акт. Филмът "Трус в Петербург" изследва обществените нагласи и тяхното значение за ситуацията в цяла Русия, като се използва екстремната ситуация, създадена след атентата на 3 април. Само седмица преди това той беше предшестван от най-големия антикорупционен и антиправителствен протест в града и в страната. При това изостряне най-добре изпъкват както положителните, така и отрицателните процеси в едно общество.

Движеща сила на тези процеси са новите млади граждани на Русия - сегашни ученици и студенти, родени в зората на управлението на Владимир Путин. Едни от тях излизат на протести, други се радикализират и стават последователи на ислямистки идеологии, но и едните, и другите могат да бъдат сред жертвите на терористичен акт като този от 3 април. Според експертни мнения именно младите хора са били мишена на последния атентат, макар че все още се очаква експертизата на следствието.

Филмът проследява общото между тези процеси и търси отговор на следните въпроси: защо родният град на елита на руската власт Петербург е най-опозиционният в Русия, какво тласка младите хора да се политизират и радикализират, симптоматични ли са тези събития за ситуацията в цяла Русия или ще останат изолирано явление, защо е имало сигнали за атентата в Петербург, но не е бил предотвратен, защо беше ударен точно Петербург и връща ли се тероризмът в големите градове на Русия? Година преди президентските избори и кандидатурата на Владимир Путин за четвърти мандат, кои са новите предизвикателства пред сигурността на Русия и какви са прогнозите за развитието на събитията в страната.

Екипът на филма включва Цветана Кръстева - сценарист, Илия Иванов - оператор, Николай Василев - режисьор, Весела Смилец - редактор.

"Трус в Петербург" - документален филм, "В кадър", сряда,10 май, 22.30 ч. БНТ 1Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад