Трусове на световните пазари. Има ли световна рецесия?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха финансистът Емил Хърсев и икономистът в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Според Богданов случващото се на световните пазари не е първият знак за настъпваща нова криза. Спадът на индустриалното производство в Германия и Италия е тенденция, която се наблюдава от месеци, а те са най-големите търговски партньори на България и най-големите износители от еврозоната. Спад бележи и техният износ, отбеляза той.

"Очевидно е, че влошената ситуация с глобалната търговия тежи изключително много на експортно ориентираните икономики... Всички експортни икономики, като домино назад, започват да изпитват затруднения и оттам и индустрията започва да изпитва затруднения. Почти няма страна в ЕС, която през юни да няма спад в индустриалното производство", продължи с анализа си икономистът.

По думите му "Източна Европа е малко назад" в тези процеси - "растежът за второто тримесечие в целия регион е с 3% по-висок от този в ядрото на еврозоната". Това няма да продължи още дълго, прогнозира Богданов.

За Емил Хърсев не може да се търси паралел между кризата през 2008 година и тази, която се задава сега.

"Различни са двигателите на процесите. Стартът на финансовата криза през 2008-2009 година доведе до отговор в реалната икономика. В момента има друг двигател, който води до забавяне на производството", каза финансистът.

Той добави, че кризата преди 11 години е била взривен процес - "рецесия, която се развива в рамките на 9 месеца". Сега, обаче, от 6-7 месеца сме свидетели на "увеличаващо се забавяне на индустриалното производство във всички индустриални центрове на света с изключение на САЩ".

Какво още казаха анализаторите вижте във видеото.