Цацаров: Претендентите за поста главен прокурор ще бъдат подложени на атаки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От тази активност прокуратурата печели както приятели, така и врагове, едно последно социологическо проучване показа, че всичко онова, което се върши като разследване, се радва на одобрението на 83% от обществото. Що се отнася до враговете – подобни действия печелят повече и по-силни врагове. Но и ние ставаме по-силни така.

Ефективността е една от най-важните думи, защото началото, в много случаи шумно и медийно, е от значение. От значение обаче е и как ще завършат всичките тези досъдебни производства. Целта не е само да започва, а да стигнем до атестата за добрата работа на държавното обвинение. А атестат за добра работа не може да бъде нищо друго, освен осъдителни присъди, каза Цацаров в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

Той посочи, че критиците на прокуратурата не се менят. „Съвсем скоро за тях удобната теза беше една – бездействаща прокуратура, сравнявана например с румънската. И сега, когато тя стана по-действаща, започва да се издига другата теза. Просто се променя зрителният ъгъл. И тези опорни точки са свързани с това, че едва ли не в действие е пусната една репресивна машина – на прокуратурата и на КПКОНПИ. Но хората са едни и същи, менят им се гледните точки.

Това, което се случва сега, не е удобно за тях. Техният проблем е, че тези действия на прокуратурата могат да засегнат самите тях. Едва ли от всичките тези приказки за диктатура и терор от специализирани институции българските граждани ще се притеснят. Защото огромната част от тях не са придобили на 25 години вестник, а няколко години по-късно – и предприятие. Сега идва време да бъдат зададени въпроси, на които критиците са забравили отговорите и трябва да си ги припомнят“, заяви главният прокурор и посочи, че точно това поражда техният страх.

Не мисля, че държавният глава наложи вето с мотиви, които са свързани с репресивен апарат. Ако на ветото на президента се реагира на инат, нещата не биха били добри – то трябва да се използва, за да се направи наредбата работеща, заяви Цацаров.

Той коментира, че единственият общ език, който може да се намери с Лозан Панов, е по задължение. „Комуникирам с него само в рамките на закона като с ръководител на друга институция. Ние с него имаме съвсем различни ценностни системи. Защото ми е трудно да приема, че смисълът на неговите обществени изяви е само и единствено атаката към прокуратурата, но не виждам нищо друго. До настоящия момент аз съм чул само критики – и към прокуратурата, и към Народното събрание. Не съм чул от Панов нито една идея, ако някога успее да формулира такава, мнението ми за него може и да се промени“.

Претендентите за поста главен прокурор ще бъдат подложени както на политически, така и на лични атаки, на мнение е той. Цацаров посочи, че очаква оспорвана надпревара за свой наследник. „Но се надявам да бъде човек, който да запази независимостта на институцията“, каза още той.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад