Ценообразуването на парното и газа. Анализ на Валентин Николов и Таско Ерменков

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„За съжаление парното не може в момента да се отчита всеки месец. Поради тази причина се отчита на отоплителен сезон. И КЕВР поради факта, че има нови предоговорени цени с „Газпром експорт“, реши, без да го задължава законът, да определи цена на парното само за април и май. Това намаляване на цената на парното, в зависимост от намаляването на цената на газа, даде въпрос за спекулации. Когато направиха цената на новия отоплителен сезон, спекулантите решиха да сравняват с майската цена, а не с годишната цена, която преди това е била известна. Имаме 15 % намаление спрямо предишния отоплителен сезон, а спрямо майската цена, която е едномесечна, имаме 22 % увеличение. Защо имаме увеличение? Защото в майската цена е взета цената на газа, която е към настоящия момент, докато на годишна база се правят прогнози и се вземат фючърсите на газа, който ще бъде през зимния период. Зимата ще ползваме парно, а не лятото. 22 % е увеличението спрямо месец май, но спрямо предишния отоплителен сезон е с 15 % намалението", обясни Николов.

Липсата на комуникация с гражданите, според Таско Ерменков от БСП, е постоянна грешка на КЕВР.

КЕВР би трябвало, преди да предприема такива решения, да намери начини, по които да подготви общественото мнение. Трябва да има нормална комуникационна среда между КЕВР и потребителите, посочи Ерменков.

Още преди пандемията Комисията по енергетика в НС е разгледала и приела на свое заседание правилата за обновяване състава на КЕВР.