За парите на София и антикризисните мерки за възстановяването на бизнеса

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В София предстоят сериозни инвестиции в когенерация, като един от проектите, освен с оползотворяването на отпадъците на столицата, е свързан точно с изграждането на когенерационна мощност. Това заяви за "Още от деня" зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов. При изграждането на съвременна високоефективна когенерация се компенсират разходите, които са по-големи при предоставянето на топлинна енергия, обясни той. Дългът на "Топлофикация - София" действително е значителен, но се разчита чрез инвестиции в мощности и в мрежата, да се намалят загубите, да се подобри ефективността и да може в разумен срок да бъдат възстановени задълженията на дружеството.

"Топлофикация-София" очаква да получи от Българския енергиен холдинг около 70 млн. лева заради понижената цена на газа. На въпрос къде ще отидат тези пари - към приспадане на задълженията на потребителите или за погасяване на задълженията на самата "Топлофикация", зам.-кметът на София отговори:

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Има регулаторна рамка, която ще сработи и тези спестени разходи за доставка на газ ще бъдат прехвърлени към потребителите поне в голямата си част. В разходната структура на "Топлофикация" 70-75% са разходите за газ, така че в някаква пропорция, която регулаторът ще одобри, спестяванията ще бъдат прехвърлени и на потребителите. В крайна сметка крайният потребител е този, който трябва да бъде облагодетелстван от корекцията в цената на газа.

Барбалов коментира и бюджета на София, като подчерта, че той се развива според очакванията на СОС. Заради удължаването на сроковете за някои данъци, съответно приходите в бюджета са по-ниски в сравнение със същия период миналата година. Някои от приходите като таксите от детските градини, които бяха затворени, приходите в градския транспорт от продажби на карти и билети, неработещата "синя зона", няма как да бъдат компенсирани.

Какви са загубите за транспорта, как ще се облекчи режимът и ще се подпомогне строителството на детски градини и проработи ли Агенцията за подпомагане на малки и средни предприятия - вижте какво каза по тези теми Дончо Барбалов във видеото.