Цигулката е моят глас (Един българин в Амстердам)

Предаване: В кадър, 14.03.2018

Цигулката е моят глас (Един българин в Амстердам)
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Заслушани в красивата мелодия на цигулката, понякога забравяме, че освен талантлив музикант Веско Ешкенази е и голяма личност“ – споделя авторът на филма Айше Сали. „Неговите възгледи за живота и света край нас са не по-малко впечатляващи от изпълненията му, а да слушаш разказите на интелигентен артист, който умее да общува с публиката, винаги е истинско удоволствие“ – продължава журналистката. Някои от личните истории, разказани във филма, Веско Ешкенази споделя за първи път във филма на БНТ.

Трите сюжетни линии изграждат цялостния образ на артиста - професионалист от световна класа, грижовен баща и съпруг и активна обществена фигура. Екипът на БНТ има възможността да чуе гласа на цигулката на Веско Ешкенази както в голямата зала на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, така и в камерната атмосфера на дома му.

Пред зрителите на обществената телевизия музикантът споделя за своята отдавнашна мечта да свири в холандския оркестър с уникално звучене и разказва за пътя, който го отвежда на мястото концертмайстор. За таланта и способностите му говорят още главният диригент на Концертгебау Даниеле Гати, който го определя като изключителен музикант, а директорът Ян Раас споделя изненадата си от популярността на Веско Ешкенази в България.

В документалния филм на БНТ известният цигулар разказва за особената връзка между музиканта и неговия инструмент, а зрителите ще имат възможността да чуят едно и също произведение, изпълнено на 3 цигулки – оригиналната „Гуарнери дел Джезу", с която маестрото работи в момента, на нейното копие и на инструмента, с който 16-годишният Веско започва да печели първите си награди с българския младежки оркестър „Пионер".

Продуцент на документалната линия на БНТ „В кадър“ е Петя Тетевенска, редактор – Весела Смилец, оператор на филма е Станислав Ангелов, режисьор – Станислав Терзиев, а режисьор по монтажа е Филип Петков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад