Цвета Караянчева: Свободата е основната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Търновската конституция е един от най-прогресивните закони за своето време, основен закон, на който е построена и сегашната конституция. Темелите, които е поставила Търновската конституция, са актуални и до днес - политическия плурализъм, разделението на властите, парламентарния контрол, правото на образование, но основната тема е свободата", отбеляза Караянчева.

Законодателството трябва да е от народа за народа, основната цел на всеки един народен представител е да подобри живота на българските граждани, законодателството много често се променя, за което сме критикувани, но това е динамиката на времето и ние трябва да бъдем чувствителни към всеки един проблем и да го решаваме, заяви председателят на Народното събрание.

Според Цвета Караянчева при дебатите в Народното понякога страстите надделяват над фактите, трудно е балансира, защото всеки има право да даде мнение, но като отговорни политици се опитват да вземат правилните решения.

Народното събрание започна честването на 140 години от Учредителното събрание и Търновската конституция още на 5 февруари и желанието на народните представители е годишнината да бъде обърната към хората и те да участват в тези чествания, каза председателят на парламента. И си пожела да бъдем по-добри и да чуваме повече какво ни казва човекът до нас.Акценти