Убийствена романтика - унищожават лавандулови полета заради снимки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лавандуловите полета са един от най- романтичните фонове за селфи или фотосесия. Затова от края на юни, когато уханните растения разцъфнат, много туристи от цял свят пристигат в прекрасния район на Валансол в южна Франция. В търсене на съвършения кадър.

В желанието си да събират повече лайкове в социалните мрежи, романтиците понякога стигат твърде далеч, като берат растенията и тъпчат нивите.

Семейството на Реми отглежда 120 хектара от четири поколения. Той няма против туристите, но е взел мерки - малка предпазна ограда за намаляване на щетите.

Реми Енжелвен, собственик на лавандулова нива: Ако си откъсват по малко оттук-оттам, може да се понесе, но ако си правят огромни букети, трябва да им напомняме, че това е частна собственост.
Амбрьо Пейрани, собственик на лавандулова нива: Казвам си - трябва да ги изтърпим, защото туристите идват тук само два месеца в годината.

Лавандуловите поля на Валансол спечелиха световна слава след филм, излъчен в Китай, гледан от над 200 милиона души. И сега местните споделят своите насаждения през снимките в Инстаграм и Фейсбук с целия свят.