Украйна, България, Европа - коментар на Антоний Гълъбов, Борис Попиванов и Веселин Стойнев

Предаване: Панорама, 29.11.2013

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

vlcsnap-2013-11-29-21hПоведението ни е като на азиатска периферия на Европа. Това е много удобно, защото не носиш отговорност за решенията си, каза в "Панорама" социологът доц. д-р Антоний Гълъбов. Днес имаме добра новина - европейските лидери разбраха как работи доктрината "Путин". Украйна беше подложена изключително сериозен натиск и това не е от сега. "В това отношение източното партньорство даде поука на Европа", добави Гълъбов.

vlcsnap-2013-11-29-21h37m12s123Украинците имат кауза, за която се борят. А след седмата година от нашето членство в ЕС, ние останахме без кауза, без утопия пред себе си и без антиутопия зад гърба си. Няма я голямата идея, няма я голямата мечта, отбеляза журналистът от вестник "Труд" Веселин Стойнев.

Европа няма какво толкова да предложи на когото и да е. Поради започващата предизборна кампания за евроизборите и стремежа на  европейските партии да получат максимален брой гласове и депутатски места от страните-членки не се отправят по-ясни послания и по-ясни ангажименти и не само спрямо Украйна, каза политологът Борис Попиванов. Случилото се там не е vlcsnap-2013-11-29-21h42m54s214само победа на Русия и президента Путин, а и невъзможност на украинския елит да се види в това, което Европа му предлага, добави той. У нас е модерно да се сравняват протестите - първо се сравнявахме с протестите в Турция, сега - с Украйна. "Трябва да свикват всички държави, всички елити, че протести ще има и въпросът е какво точно се предлага. В това отношение България изостава, защото е много по-важно, ако започнат да изкристализират в рамките на това недоволство, което е голямо, по-ясни каузи, които да дават някакъв път, някаква перспектива.

 

 

Цялото предаване можете да видите ТУК.