Либерали по света и у нас - интервю с Греъм Уотсън

Предаване: Панорама, 29.11.2013

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейските избори наближават и политическите семейства стягат редиците. В Лондон заседават либералите. Председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън даде специално интервю за "Панорама". С него разговаря кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев.

БНТ: Господин Уотсън, вероятно Ги Верховщад ще бъде кандидатът на АЛДЕ за председател на Европейската комисия. Смятате ли, че той е по-добър от Мартин Шулц?

Греъм Уотсън: Все още не сме започнали процеса на номинации. Той започва в неделя и приключва на 20 декември. Трябва да видим кой ще спечели. Смятам, че Верховщад може да спечели, той е много квалифициран кандидат. Но чух, че един от комисарите - Оли Рен, също може да се кандидатира, може да има и други. Ще имаме дебати до 1 февруари, след това ще изберем нашия кандидат, който ще се изправи срещу Мартин Шулц. Но аз съм сигурен, че който и да изберем, ще бъде по-добър от Шулц, защото ще има директен опит в правителство - нещо, което Шулц няма.

БНТ: Освен това, какво друго очаквате от конгреса? Сега АЛДЕ са трета политическа сила в Европейския парламент, очаквате ли след изборите да минете напред?

Греъм Уотсън: Вярвам, че процесът на европейска интеграция има много път пред себе си. АЛДЕ е решена да продължи да строи Европейския съюз, искаме да направим така, че да има добра публична администрация, да се борим с корупцията, да инвестираме в умения и инфраструктура, за да помогнем за растежа на икономиката и да осигурим работни места на младежите.

БНТ: Много пъти сте казвал, че сте голям приятел на България, но не сте ли загрижен от протестите, които започнаха след назначение на кандидат, който е предложен в частност и от вашия партньор ДПС?

Греъм Уотсън: Следя с интерес случващото се в България. Загрижен съм, както и българското правителство. Все още има малък брой добре организирани демонстранти, които искат да създадат впечатлението, че България е в застой. Притеснявам се, защото смятам, че това е лошо за инвестициите в България, за шанса за създаване на работни места. Правителството е съставено предимно от технократи, но с подкрепата на две доказани партии. Важно е да ги оставим всички да си свършат работата.

БНТ: Значи не смятате, че протестите са истински?

Греъм Уотсън: Не казвам, че не са истински, но доколкото виждам в тях участват сравнително малко хора, които се опитват да привлекат максимум внимание. Виждам, че правителството прави в парламента неща, които са необходими. Неща, които ще помогнат за създаването на повече прозрачност в правителството, да се бори с корупцията. Не е лесно. Както знаете, правителството има много малко мнозинство в парламента и разчита на подкрепа от партия, която нормално не би била партньор на социалистите и либералите, но смятам, че трябва да се даде възможност на това правителство.

БНТ: Доколко решенията на парламента, на правителството, зависят от една политическа партия?

Греъм Уотсън: Не само това правителство е зависимо от решенията на "Атака". И предишното беше така. Ще ми се по-малко хора да гласуват за "Атака". Не винаги е лесно демократични партии да работят с партии, част от чиито членове, очевидно, са по-малко демократични. Но това е положението. Трябва да се работи в тези политически условия. България имаше нужда от промяна след Бойко Борисов и се надявам, че тази промяна ще работи.

БНТ: Как ще коментирате призивите за оставка на правителството?

Греъм Уотсън: Има призиви за оставка на правителството във всяка една страна. Току-що преминахме през много дълбока рецесия. Икономиките в Европа не се движат бързо, хората не са сигурни, че децата им ще живея по-добре от тях. Мисля, че хората са разочаровани. Но смятам, че ако работим заедно, на европейско ниво, ако инвестираме в икономиките на другите, ако се възползваме от единния европейски пазар, можем да върнем икономическия растеж и да предложим на хората надежда.

БНТ: Като цяло как европейските либерали гледат на партньорите си в България?

Греъм Уотсън: В България партньорите ни са ДПС и НДСВ. Много сме доволни от работата с тях за придвижване на страната към демокрация, към решаване на някои от проблемите, които все още има, в съдебната сфера, в борбата с корупцията и т.н. Надявам се, че ще мога да продължа да работя с Лютви Местан, който в това отношение върши много добра работа.

БНТ: Значи тези две партии са добри партньори?

Греъм Уотсън: Трудно е да се говори за  добри и за лоши в политиката. Нито една партия няма монопол върху мъдростта, нито една партия няма монопол върху добрите хора. Но вярвам, че Местан, работейки заедно със Станишев, успяват да върнат България в правия път.

Цялото предаване можете да видите ТУК.