“Умирам за България! Процесът срещу ген. Владимир Заимов от 1942 г.”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва с култура" говорихме за една книга за ген. Владимир Заимов със заглавие “Умирам за България!”. Съдебният процес срещу генералът завършва със смъртна присъда и безпрецедентен светкавичен разстрел. Ген. Владимир Заимов е български офицер, участник във войните за българско национално обединение (1912-1918 година). По време на Втората Световна война е против участието на България в Тристранния пакт. Документалните материали в тази книга са събирани повече от 4 десетилетия от неговата дъщеря Клавдия Заимова. Гости в студиото на предаването бяха авторът на книгата Борислав Дичев и издателят Доротея Монова. Те нямат за цел да възхваляват една конкретна историческа личност, а по-скоро да дадат възможност за нов прочит на значими за родната ни история събития и факти.

Монова каза, че като издател смята, че правилният прочит на историята би ни бил от полза в днешния ден, има значение как градим своето бъдеще като нация.

Личността на ген. Заимов е преплетена с много важни събития в българската история, каза Дичев. Неслучайно при споменаването на неговото име възникват оживени коментари, дискусии. В книгата са разгледани преливането между историческите събития, в които генералът е участник.