Управляващи срещу опозиция: Маноил Манев - Таско Ерменков

Темите в това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните дни сме свидетели на напрежение между институциите: искане на оставки, остри реплики между президент и премиер, спорове за Луковмарш и народиня съд, парламентът отхвърли ветото на президента.

Таско Ерменков припомни позицията на ПГ на БСП около казуса за изказването на Валери Жаблянов за Народния съд.

Таско Ерменков – депутат, ПГ „БСП за България“: Ние като партия, която не се отрича от миналото си и няма да се отречем от миналото си, още през 1991 година сме поискали прошка за нещата, който са се случили на всички онези българи, които по някакъв начин сме унижили, засегнали, обидили или довели до някакви неблагоприятни последствия. Но това е част от проблема. Аз смятам, че по-големия проблем е в нещо друго и той започва с продължаващото в НС разделение на прочита на историята: четене на иссторията през ред, незовисимо кой я чете... защото това четене на историята през ред не води до една обективна картина на миналото... Да не говорим, че не е и толкова далечно минало това, което се е случило... Нямаме онзи исторчески период, за да можем да му дадем една неутрална преценка. "

Според Ерменков, докато не разберем, че от 1918 до 1949 г. в България е имало гражданска война, когато българи са убивали българи, "като извадим садистите, които е имало и от двете страни, няма как да броим от двете страни на барикадата коя забрадка е по-черна". Той смята, че трябва да се престане с разделянето на обществото на база история, а политиците да се заемат с по-сериозните проблеми на обществото.

Маноил Манев изрази съгласие с частта от изказването на Таско Ерменков за необходимостта от концентриране върху основните проблеми на обществото. В същото време обаче той смята, че социалистите са започнали първи провокативните изказвания.

Маноил Манев – депутат, ПГ на ПП ГЕРБ: "Големият сегашен проблем на това противопоставяне, на тая оставка /исканата от ГЕРБ оставка на заместник-председателя на НС Валери Жаблянов/, е следният: БСП се залута в своите вътрешни проблеми, в заггубата на идеиу загубата на перспективи и реши, че като възстанови желанието на комунизъм, за болшевишки нагласи за революция, ще замаже всички тия неща..."

Манев е на мнение, че напоследък социалистите са започнали "да реанимират най-черната част на комунизъм". Това била причината да се искат оставки. Той беше категоричен:

"Ще искаме тази оставка по всечки правила на НС, на демокрацията и на законите на страната."