"Албания: да оставиш Проклетия"

Предаване: В кадър, 03.06.2018

Албания: да оставиш Проклетия
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във филма на журналистката Весела Смилец за себе си разказват европейците, останали най-дълго, десетилетия наред, откъснати от Европа. Зрителите имаха възможност да видят интервю с министър-председателя на страната Еди Рама, за когото основна политическа задача остава преговорния процес за присъединяването на Албания към ЕС. Балканската страна подаде молба за членство през 2009 година и пет години по-късно получи статута на кандидат.

Пред камерата на БНТ застана и известният албански писател Бесник Мустафай, който осмисля проблемите на страната си през призмата на своето активно политическо минало като опозиционен деец, бивш посланик във Франция и ексминистър на външните работи.

Трудният път към преодоляване на наследството от миналото и новите предизвикателства – борбата с корупцията и организираната престъпност, са ключови етапи в процеса на присъединяването на страната към Обединена Европа.
Продукцията разказва за трудния живот на хората от северната част на Албания - планината Проклетия, част от албанските Алпи. Авторите на филма и един от техните герои – 94-годишен старец, превеждат зрителите през трудното миналото на страната, когато „Земята на орлите“ е една от най-изолираните европейски държави.

„Днес албанците са най-романтично настроените към своето бъдеще в Европейския съюз и искрено вярват, че общото европейско семейство ще изчисти живота им от травмите на миналото“ – споделя сценаристът на филма Весела Смилец. Оператор на документалната лента е Анна Андреева, режисьор – Борислава Димова, монтаж и компютърна графика – Илия Стоянов, консултант д-р Боби Бобев.. Продуцент на проекта на БНТ „Западните Балкани“ е Петя Тетевенска.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад