В очакване на папа Франциск. Какви ще са неговите послания от София?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"След един много труден период, когато бяхме заподозряни, че имаме участие в опита за убийство на папа Йоан Павел II, минахме през успокоение. Тоест това посещение вече не е доминирано от чувство за вина и маргиналност, а по-скоро е изпълнено от добронамерено любопитство", предположи той.

Според него очакванията са "нещо хубаво, радостно да се случи".

"Това символизира връзката ни с големия европейски свят. Няма съмнение, че Рим и всичко, което е произвел след Голямата схизма, в цивилизационен план са част от образа на Запада и образа на високата европейска християнска цивилизация", добави Александров.

За проф. Елдъров това събитие ще бъде щастливо най-вече за българските католици, за тези, "които в папата ще видят папа - викария на Исус Христос, наместника на Свети Петър, своя духовен началник".

"Други ще видят в папата световния лидер, натоварен с огромна власт и авторитет. Трети ще видят в папата врага пред портите, които идва да похити техния свят и техните действителни или мними ценности. Четвърти ще видят в папата не поредния представител от дългата поредица бели мъже, които са оглавявали кръстоносните походи, вдъхновявали са Инквизицията и са измъчвали и гонели хората с алтернативна сексуалност, а ще видят обществения активист, който говори за екология, за любов, за равенство. Ще има и такива, които няма и да разберат кой е дошъл. Всичко зависи от това кой как очаква това събитие", обобщи историкът.

Какво още каза гостите в предаването по темата вижте във видеото.