Валери Симеонов: ГЕРБ, пред очите на цялото общество, влезе в коалиране с ДПС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той обясни, че това предложение не е обсъждано в коалиционен съвет, не е коментирано в друг формати, вкюлчително и от ГЕРБ. Според него такова предложение ликвидира тотално многопартийната демокрация. Той е на мнение, че премахването на субсидиите спрамо партиите превръща системата в американски модел - финансиране, от което остават две партии.


В Обединени патриоти не са обсъждали предложението за субсдиите, защото не са очаквали толкова бърза развръзка. Симеонов счита, че в момента се представят спешни, прибързани идеи, които са недобре обмислени.

Валери Симеонов: ГЕРБ, пред очите на цялото общество, влезе в коалиране с ДПС. Нека ГЕРБ реши кой иска да му бъде партньор в това управление. Ако иска ДПС, да заповяда. Ние не се натискаме толкова много и без друго плащаме висока цена за присъствието си.

По негово мнение няма по-мразена политическа сила от ДПС. Той заяви, че не приема извиненията на премиера Борисов и настоя за спешен коалиционен съвет. Ще бъде поискано обяснение за хаотичните и рискови действия, които се предприемат от премиера и ГЕРБ, като от това ще зависи продължаването на управляващата коалиция.

Валери Симеонов: За каква стабилност става въпрос когато се правят предложения за ликвидиране на всички малки партии? Всъщност това представлява предложението за 1 лев.

Той обясни, че са подкрепили на първо четене идеята за намаляване на субсидията. От НФСБ смятат субсидията за раздута, но ликвидирането й е и ликвидиране на възможността да съществуват по-малките партии, както и на навлизането на нови политически партии.

Валери Симеонов: Е, коя партия може да се самоиздържа, питам аз? Може да се самоиздържа само голямата партия, която управлява държавата и на която всички фирми преди изборите вадят и дават пари под масата, защото ако не дадат пари под масата, просто ще им се случи нещо много неприятно.

Вижте целия разговор във видеото!