Валери Жаблянов: Конкретни данни за корупцията бяха изнесени още есента

Предаване: Панорама, 26.01.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Жаблянов конкретни данни са били изнесени още през есента - големи афери по места, в които са били замесени и народни представители от ГЕРБ, и представители на местните органи на властта и не е имало съмнение и за роднински назначения, и на разпределяне на държавни средства в резултат на заемане на властови позиции, на деформиране на законодателството, на нагласени конкурси.

"Няма български гражданин, който да не е наясно, че ако иска нещо да му се получи, трябва да плати допълнително", подчерта депутатът от БСП. И опита кой носи отговорност за това състояние на правовия ред, освен правителството.

"Корупцията, когато се гледа в някакви много тесни измерения, а не като повсеместно явление, тогава може да се спори успешен ли е бил вотът, но когато тук става въпрос за едно социално заболяване, което се насърчава на всичкото отгоре, когато едни пари се разпределят през Закона за държавния бюджет, а след това се намират още едни 100 млн., когато някой се появи в Министерски съвет с осователни или неоснователни искания - това също е нещо, което няма как да се впише в онова, което всички финансисти обичат да наричат финансова дисциплина. Възниква въпросът от кои резерви на финансовия министър са тезиу средства?", попита Валери Жаблянов. И определи държавния бюджет с приказката на шопите - "врата в поле".

Какво каза депутатът от БСП за отлагането на Истанбулската конвенция вижте във видеото.