Владислав Горанов: Готови сме за еврото

Предаване: Панорама, 26.01.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При откриване на българското европредседателство той е заявил пред партньорите ни от ЕС, че това е добре да стане в първото полугодие на тази година - става дума за ЕRM-2. Има механизъм, който трябва да минем и най-малко две години след като българският лев влезе в този механизъм, ние ще приемем еврото, припомни министърът на финансите.

Позовавайки се на опита на последните държави, приели еврото, като Литва, Латвия и Естония, Горанов беше категоричен, че няма да има поскъпване. Пазарът е този, който регулира обществените отношения.

"Няма абсолютно никаква причина ако сменим лева с евро, особено след 21 години успешна история за валутен борд, да има каквато и да била промяна в ценовата политика", заяви Владислав Горанов. И беше категоричен: "Ако цената на въвеждане на еврото в България е 1 процент инфлация, аз съм готов да убеждавам българското общество, че тя си струва".

Финансовият министър припомни, че след банковата криза от 1997 г. сме загубили своя паричен суверенитет и сме се обрекли за еврото.

"На практика ние много отдавна търпим негативите от членството в еврозоната, без да можем да ползваме доверието, без да можем да ползваме другите предимства на част от една по-интергирана и по-модерна Европа", коментира Горанов.

И поясни, че на този етап приемането ни в ERM-2 зависи от Европейската централна банка. На този етап нямат ясно изразени аргументи против това България да стане част от еврозоната.

Министър Горанов коментира и неуспешния вот на недоверие към правителството, като припомни, че вотовете на недоверие у нас не са успявали.

Какво още каза министърът на финансите вижте във видеото.