Весела Чернева: Има "нова мода" в тероризма - бърз ефект без сериозна подготовка

Темите в това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите ѝ има "нова мода в тероризма от името на Ислямска държава".

Тази нова мода взима жертви в различни европейски туристически центрове - атаката в Ница, коледния базар в Берлин, три такива опита в Лондон. Всъщност Барселона е поредният епизод - бърз резултат без голяма подготовка, така че полицията и специалните служби да не научат предварително, обясни Чернева.

Според нея трябва да се обърне сериозно внимание на сътрудничеството на службите за сигурност на различните европейски страни.

Това сътрудничество досега винаги се е правило през посредник - много често това са Великобритания или САЩ. Особено след излизането на Великобритания е наложително да има сътрудничество на европейско равнище, тоест страните-членки на ЕС да могат оперативно да обменят информация, допълни Весела Чернева.

За нея терористичните атаки отново и отново поставят въпроса за радикализацията на емигрантските общности и за приобщаване на мюсюлманите към европейските ценности. Отговорността е не само на службите за сигурност, но и на политиците и целите общества.

До голяма степен мюсюлманските общности на място са тези, които носят отговорност и които би трябвало да могат да бъдат също подведени под отговорност за това как възпират подобни прояви, подчерта Чернева.

Целия разговор с Весела Чернева в "Денят започва" вижте във видеото.