Вежди Рашидов: Границата ни е спокойна заради мъжката дума на Борисов и Ердоган

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Ние много често влизаме в крайности на говорене, което не е почтено. Разбира се, че на Ердоган не му е лесно като президент на държавата по една проста причина, че Ердоган идва на власт с избори. Демокрацията не е измислила друга форма, освен избори. Докато другите, които искаха властта с танкове - тях ги направихме демократи, а пък него го писахме за диктатор. В една държава, където има негласна гражданска война, опит за тежък преврат, разбира се, че ситуацията е много по-сложна. Онова, което аз усещам от Ердоган е, че той иска да изчисти цялата тази ситуация, която не е подозирал и да остави отново една Турция, в която на власт да се идва чрез избори."

Вежди Рашидов беше категоричен, че трябва да си даваме сметка, когато говорим, че не "Балканите са взривоопасни", а светът е опасен с войните, с Ислямска държава, с терористичните актове, с психологичната война, която се води. По думите му премиерът Бойко Борисов се е държал като един балансиран политик, който проведе "много хубав разговор, от който има много ползи за България". Рашидов открои, че от една година насам темата "бежанци" не е актуална. "Това е благодарение на предишните разговори, когато си стиснаха ръцете двамата лидери - Бойко Борисов и Ердоган. Дадоха си мъжка дума и затова границата ни е спокойна."

Сега имаме същия парламент, със същите проблеми. Няма какво особено да се очаква от него, освен работа. Опозиция не е да се обиждат каруцарски, това е лошо поведение, коментира председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Рашидов призна, че сам е отказал да бъде министър:

Бях кандидатура на премиера до последно, но отказах. Това беше равносметка на много неща, но седнах с жена си и отчетох болестта, която имам. От стрес хванах този рак. Искам да завърша живота си като скулптор, защото се занимавам с изкуство. Не ме е страх от трудност. Когато от мен изчезне мотивацията, смисълът се губи.

За избора на генералния директор на БНТ Вежди Рашидов каза, че същият е в правомощията на СЕМ и когато са готови да дадат предложение, ще го обсъдят и ще го внесат в парламента. Бившият министър на културата коментира още какво предстои в медийната комисия:

Има закъснели закони. Ще подготвим закон за меценатството. Повече се дават, отколкото за култура. Трябва да се подобрят законите за авторски права.

Искам да завърша живота си като скулптор, призна в края на разговора ни Вежди Рашидов.