Вежди Рашидов: В момента сме един национален отбор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият стар министър на културата Вежди Рашидов беше гост на Георги Любенов в неделния ден.

Не смятам, че е имаше грешки в министерството при първия мандат като министър, Мишел Бонев не беше моя грешка, но аз понесох тези хапки и друго не се е случвало да е грешка, заяви Рашидов. Тогава ремонтирахме 10 сценични театри, опери, филхармонии, които бяха в окаяно състояние, както и училищата по изкуство. Има направена реформа, която е успешна и аз съм щастлив - това е реформата в театрите, сега няма билети в театрите и се говори всеки ден за българско кино, припомни министърът на културата.

Вежди Рашидов коментира и протеста срещу него, като подчерта, че той си има опашка, знаел е за него три дни преди провеждането. 12 човека не могат да бъдат протест, категоричен беше той. На протест когато видя един Теодосий Спасов, аз ще се притесня, когато видя един Георги Господинов, ще се притесня, но на тези хора не им прави чест, не може с рекет да се прави протест, заяви Рашидов.

При споменаването на името на проф. Минеков, Вежди Рашидов категорично заяви, че доценти и професори не обича да обсъжда, особено професори, за които не знае за какво са професори. Скулпторът каза, че е троен академик, член кореспондент на БАН и на 4 държави е доктор хонорис кауза, но нито един път не си е изписал титлите. На мен ми стига тая награда, че вече има марка Вежди, това съм го правил 60 години сам и съм се научил да се самодисциплинирам.

Още не знам кой ще е заместник-министър, имам в главата си някои определени предложения, каза министърът и подчерта, че за пръв път министър-председател казва да си изберат сами екипите, с които да работят. Борисов иска резултатите. В Министерство на културата има жива култура, където има живи хора, зависими от управлението, и мъртва култура - паметници на културата, културно-историческо наследство, реставрация, консервация... За мен е важно човекът, който ще работи, да познава структурите на театрите, да познава хората в театъра и киното. За паметниците на културата трябва да е или историк, или археолог - човек, който познава материята. Много е отговорно екипите да работят, подчерта министърът на културата.

Личността прави нещата, в новото правителство всичко опира до персоните и личностите, коментира Рашидов. В момента сме един национален отбор събрани, ако сме един юмрук, стегнем се, помагаме си, бързо ще влязат в час младите министри и е важно да сме един екип, категоричен беше министърът на културата. След първия мандат оставих в министерството 30-40 милиона, сега се оказва, че е с 10-12 милиона дефицит, коментира Вежди Рашидов.