Кристиан Вигенин: Срещата на високо ниво в София беше успешна

Темите на 22 май 2018:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Срещата на високо равнище беше представена като нещо супер грандиозно в България. Вярно е, че за първи път от 15 години има подобна среща, но аз си направих труда да сравня декларацията от 2003 година от Солун и тази, която беше приета в София. Тази от 2003 година е далеч по-обещаваща, позитивна, говори се за европейска интеграция. В тази от София посланията са доста по-умерени. Това заяви Кристиан Вигенин и допълни, че в интерес на истината трябва да се каже, че и ЕС се промени много. Той уточни, че тепърва ще стане ясно доколко тези ангажименти за инвестиции в региона ще продължат и нататък. В този смисъл усилията на България трябва да продължат и след нашето европредседателство.

Необходима е една по-активна работа с Австрия, която вече заяви ангажимент да продължи работа по тези теми.

Чисто политически смятам, че беше постигнато по-малко, коментира Вигенин по повод срещата ЕС - Западни Балкани. "Като че ли нямаше дългосрочен политически ангажимент, това ме притеснява".

Кристиан Вигенин, БСП: Трябва обаче все пак да кажем, че това беше една успешна среща, тя постигна това, което беше възможно към момента. Не можем да виним българското правителство, че не е постигнат максимумът - така, както ние се надявахме в края на миналата година, определяйки нашите приоритети, но безспорно тази среща и ангажиментът към Западните Балкани е един от приносите на България, които ще бъдат запомнени. За да сме сигурни, че това ще се случи, нашият ангажимент трябва да продължи и след това.

Вижте целия разговор във видеото.