Висока избирателна активност очакват социолози

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Висока избирателна активност очакват социолозите - Първан Симеонов от "Галъп" и Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

Проучванията преди днешния ден показват, че има чувствително нарастване на желаещите да гласуват. Последните оценки, които имаме, са между 3 млн. и 800 хиляди и 4 млн. души. Това е относително висока активност. Аналогична тенденция се наблюдава и по отношение на активността за националния референдум, каза Геновева Петрова.

По думите й голямо влияние има и вмененото с последните промени в Изборния кодекс задължение да се гласува. Но не само то е факторът, който мобилизира повече избиратели. Начинът, по който протече предизборната кампания и по-острото политическо противопоставяне, също е един от факторите, мобилизиращ по-високо участие, добави Петрова.

"Оценките за активността при нас са сходни. Няколко фактора благоприятстват тази по-висока очаквана активност. Единият от тях е внушението, че гласуването е задължително. Другият е нововъведението, свързано с опцията "Не подкрепям никого" и националният референдум", коментира Първан Симеонов.

"Не че някой от тези фактори действа самостоятелно. Но взети в комбинация, те могат да доведат до по-висока избирателна активност. Това гласуване не е съвсем задължително. То прилича повече на прочистване на избирателните списъци или на активна регистрация", поясни той.

По думите му на тези избори за пръв път виждаме как ще действа задължителното гласуване и квадратчето "Не подкрепям никого", както и референдумът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад