Вкусът на Китай

Предаване: В кадър, 19.09.2017

Вкусът на Китай
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Китайският народ възприема храната не само като извор на живот, обвързвайки я с медицината, философията и изкуството, но и като част от типичната за тях „мека дипломация“. Известно е, че китайците правят политика и бизнес на маса. Те посочват патицата по пекински (обявена за национално нематериално богатство), тениса на маса и спиртната напитка „мао тай“ за съществен елемент от външната политика. Зрителите ще научат тайните на приготвянето на патица по пекински от един от най-добрите готвачи в света. Твърди се, че именно това ястие е разтопило ледовете между Китай и САЩ през 70-те години на миналия век.

В опит да разтълкува философията на китайската храна, екипът на БНТ бе допуснат да снима в най-известните ресторанти в Пекин, Чънду и Шанхай, които представят трите основни кухни в далечната страна. Авторите на филма – журналистката Геновева Радева и операторът Недялко Данов – разказват, че в Китай рибата е символ на изобилието и е прието да се сервира цяла, за да не се прекъсне потокът на богатство, а ястията са тясно свързани с китайската медицина. Например, силно лютият вкус на съчуанската храна извежда влагата от организма, за да го предпази от разболяване. Зрителите ще научат още дали Бил Клинтън и кралица Елизабет имат сходство във вкусовете по отношение на китайската кухня.

„Вариантът на китайска храна, който познаваме в Европа, всъщност е доста по-различен. Съжалявам само, че зрителите няма да усетят вкуса на ястията, които ще покажем. Уверявам ви, че това е истинска експлозия от аромати и цветове в съвършен баланс. Вкусът е толкова наситен и силен, че седмица след връщането ми в България, всичко което ядях ми се струваше безвкусно" – споделя Геновева Радева.

Във „Вкусът на Китай“ ще бъде показана и традиционна чайна церемония, готвене с топлата напитка и ползите за здравето от различните й видове. Камерата на БНТ ще надникне зад вратите на най-известната китайска чайна „Лао Шъ”, която се определя като визитна картичка на страната.

Наред с храната и напитките, документалният филм поставя акцент и върху още един елемент на „меката дипломация“ на Китай - „панда-дипломацията”. Пандата е символ на мира, приятелството, хармонията на Ин и Ян, а китайците не забравят думите на философа Конфуций, че храната и приятелите са най-важното в живота на човек. Атрактивните кадри с известното животно са заснети в размножителния център за панди в град Чънду, където за първи път е допуснат български телевизионен екип.

Режисьор на филма, който показва малко познатата страна на китайската храна и култура, е Николай Василев. Продуцент на рубриката „В кадър“ е Петя Тетевенска.

Гледайте рубриката за актуална документалистика „В кадър“ всяка сряда от 22:30 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад