Владимир Иванов: Свинското месо поскъпва спекулативно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му става дума за спекулации около кризата с африканската чума по свинете.

"Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки - от 7.75-7.80 стигнахме до нива от 8.30. Това е следствие от говоренето през последните 10 дни. Това е абсолютно спекулативна цена. В същото време, паралелно наблюдаваме друг процес на световния пазар цената на свинското намалява - на Чикагската борса, която е индикатор на пазара, от 1.90 към 2 август вече е 1.69 долара... Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото заради многото говорене покрай заболяването", категоричен беше той.

Поскъпването с 80 стотинки на свинското у нас е станало факт за около 15 дни, уточни Иванов и добави, че не очаква драматични изменения на цената, защото пазарът е "много добре конкурентен и балансиран". Според него няма да има проблеми при снабдяването с месо, защото заболяването далеч не е обхванало цялата страна.

"Бих призовал гражданите да пазаруват умно. Към момента имаме една спекулативно среда - даже имаме по-висока цена на едро отколкото цени на дребно по магазините", подчерта Иванов.

Вижте във видеото какво още каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, както и преките включвания от Крушаре, Русе и Пловдив с подробности за протестите срещу умъртвяването на животните и мерките на държавата срещу разпространяването на заразата.