Йорданка Фандъкова: София стана дигитален град за България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази година за най-добър град за живеене беше избран Стара Загора. Кметът Фандъкова заяви, че се радва на развитието на всички градове. В София по данни на Националния статистически институт средно на ден с 80 души нараства населението. Фандъкова обясни, че софиянци не са ревниви и се радват, че са спечелили най-важните за града награди - развитието на дигиталните технологии и развитието на бизнеса. София стана дигитален град за България.

Йорданка Фандъкова: Това е шансът ние да се развиваме, стандартът на живот на хората да се подобрява, а младите хора да остават тук. Развитието на IT сектора е със стратегическо значение за нашия град.

Продължава активната и амбициозна програма. За тази година са предвидени 10 големи ключови обекта, разширяване и реконструкция на ключови булеварди. В същото време започва и отварянето на стесненията във връзка със строителството на метрото. Вече се работи активно по възстановяване на движението на бул. "България". От следващата седмица поетапно ще започне отварянето и на бул. "Патриарх Евтимий", локалните платна на бул. "Гоце Делчев". 2019 година, септември месец се очаква да имаме още 12 км ново метро.

Има изготвен график за превръщането на "Граф Игнатиев" в пешеходна зона. Няма забавяне там. Отменена е една процедура заради техническа грешка. Най-напред ще започне Софийска вода с реконструкция на ВиК системата.

За съдбата на бул. "Дондуков" в момента се изчаква решение на Министерство на културата.

Предстои ремонт на площада пред НДК. Предстои демонтирането на паметника на проф. Старчев пред НДК. Очаква се още през това лято да бъде премахнат.

Йорданка Фандъкова: Ние работим в много добър синхрон със СДВР и с Министерство на вътрешните работи, в контакт сме и с министъра на вътрешните работи, с главния секретар, с директора СДВР.

Стигнало се е до извода, че трябва да бъде изградена единна система за сигурност. Подадени са искания за финансирането й. Това означава повече видеонаблюдение в столицата, по-ефективна система за видеонаблюдение, така че да може да се действа и превантивно, и да се установяват много бързо извършителите. Стратегическите обекти са метрото, всички места, в които се събират много хора, залите, кина, търговски центрове.

Според Фандъкова градът не може сам да се справи със замърсяването. Необходима е и национална политика, необходимо е включването на всички граждани. Новата програма включва редица мерки - такива, които общината сама може да предприеме и предприема, мерки за повече информираност, като системата за ранно предупреждение, която се очаква да заработи преди този зимен сезон (48-часа по-рано да получаваме предупреждение за завишаване на нивото на фини прахови частици).

Кметът на София е дала своите предложения и на министъра на околната среда и водите за мерките, които трябва да бъдат предприети на национално ниво.

Закупуват се устройства за Пътна полиция, които да могат да измерват мръсните газове от автомобилите.

Йорданка Фандъкова заяви, че е важно да се спазва законът, но когато се прави законът, трябва да се чуе гласът на гражданите. Подготвят се промени, които да поставят ограничение на височината на сградите в града. София се развива, инвестиционният климат в града е добър и интересът да се строи е добър. Но това не означава да се строи безконтролно навсякъде.