Йотова: ЕС сгреши, че отложи присъединяването на Северна Македония и Албания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя призна, че в момента европерспективата е разколебана за Черна гора и там имат своите страхове. Йотова обаче отбеляза, че Черна гора е страната, която е най-напред в преговорния процес. "Това, което приятно ме изненада, е дълбоката убеденост на тези хора, че това е техният път и още по-голямата им убеденост, че естественият им, най-силният им съюзник - това е България."

Северна Македония и Албания останаха разочаровани. Европа не може да претендира да бъде световен лидер, не може да застане като равноправен партньор, ако не осигури членството на Западните Балкани. ЕС направи голяма грешка с това, че отложи решението за присъединяване на Северна Македония и Албания за октомври.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Северна Македония заложи на много голяма карта - отварянето на преговорния процес е равнозначно на мира вътре в страната.

Тя посочи, че решението за отлагане беше предизвикано повече от проблеми, които са налични вътре в самия Европейски съюз.

През октомври ще видим накъде ще тръгне процесът за Брекзит. Според Илияна Йотова ще се стигне до ново отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

По повод избора на ръководните длъжности в Европейския съюз Йотова каза, че се слага каруцата пред коня - няма как да сме убедени в личността, която ще оглави ЕК, без да чуем тяхната визия, коментира вицепрезидентът. "За мен няма значение лицето Х или У, ако той не ми каже утре как Европа ще си върне позициите на сериозен играч на международната сцена. Аз не бих заложила на човек, който не знае каква ще бъде политиката му спрямо същите тези Западни Балкани. Дали е оценил усилията на България, които тя прави в това отношение", открои тя.

По думите ѝ отново оставаме с впечатлението, че тези личности ще са плод на някаква сделка, но не знаем каква е тяхната визия.