Юлия Кръстева в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес в Аулата в Ректората на Софийския университет литературният теоретик и семиотик, психоаналитик и писател Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция на тема "Нови форми на бунта". По рядко стечение на обстоятелствата в рамките на седмица България приема двама от най-известните си мислители в световен мащаб, които живеят във Франция от 60-те години на миналия век. Във вторник Цветан Тодоров взе участие в кръгла маса на тема "Бъдещето на демокрацията в Европа".

Лекцията ще бъде на български език, а дискусията след нея – на български и френски.

„Аз се катализирам като европейска гражданка с френска националност от български произход, осиновена в Америка. Това ми дава възможност да гледам на България като начало на моята кариера“, каза Юлия Кръстева пред камерата на БНТ.

Юлия Кръстева е родена в Сливен през 1941 г. и завършва френска филология в Софийския университет. Благодарение на научна стипендия от френското правителство през 1966 г. тя емигрира в Париж, където живее и до днес. Работата й има особен принос към литературната теория и феминизма.

Тя е почетен професор в Университета "Париж 7 - Дидро" и пълноправен член на Парижкото психоаналитично общество, офицер на Почетния легион и командир на Ордена за заслуги (2011). Авторка е на трийсет книги, сред които "Революцията в поетичния език", "Истории на любовта", "Сили на ужаса", "Черно слънце. Депресия и меланхолия" (преведена на български), "Сетивното време. Пруст и литературният опит", трилогията "Женският гений: Хана Аренд, Мелани Клайн и Колет", "Омраза и прошка", "Тази невероятна нужда да вярваме", "Нагони на времето", както и на романите "Самураите", "Убийство във Византия" (преведен на български) и др.