Заплахата за филмовите ленти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съществува огромен риск българското филмово наследство да бъде унищожено заради липса на условия за неговото съхранение. Колекцията ни надвишава 300 00 кутии с филмова лента, съдържащи над 15 000 заглавия. Изложени на постоянна влага и липса на климатизация, повечето киноленти вече са пред разпад. Причната за това положение е недостатъчно финасиране през годините и липсата на оборудван склад за съхранение на киноленти.

Съдбата на филмотеката коментираха в студиото на „Денят започва с култура“ Антония Ковачева, директор на Националната филмотека, министърът на културата Мартин Иванов и Петър Кърджилов, кинокритик и журналист.

Екип на предаването отиде до основната база, в която се съхранява филмовият фонд на БНФ от 1995 година насам. Това е бивша административна сграда на вече несъществуващото киноразпространение в непосредствена близост до Киноцентър Бояна. Хората, които работят в базата, са петима. Тяхна е задачата да пазят над 150 000 негативни и позитивни копия на филми и изходни материали на български и чужди продукции. Какви са условията в тях? Вижте във видеото!