За българското летене – режисьорът Стоян Радев

Предаване: Панорама, 01.11.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Постановката на "Опит за летене" е отново на сцената 40 години след легендарното представление с режисьор Младен Киселов с премира през 1979 година.

Стоян Радев направи сравнение в разбирането на интерпретацията тогава и сега. По-рано зрителите са търсели политически контекст, а в момента този полет може да се разбира свободно, по най-различни начини: дори по оста либерално - консервативно.

"Въпреки че като че ли без никакво съмнение полетът е знак за една либерална нагласа, либерална мечта... но пък тези, които го осъществяват, са представители на здрав консервативен дух от Аврамови махали..."

Колкото до героите на Радичков, палитрата е много богата - 11 души летят на балона - и няма един с един да си приличат и да са на едно мнение, обясни режисьорът.

"Затова казвам, че ако в 1979 г. заради някаква идеологическа доминанта, интерпретацията е била по-улеснена в една посока, в настоящия контекст можем да си избираме от този отбор 11 юнака на балона и да заставаме зад всеки един, защото всеки е много силен с мотивите си."

В постановката участва Георги Мамалев, но не както преди, в ролята на Аврам Совалката, а в тази на даскал Киро. Що се отнася до закачките с властта, те съществуват и в тази постановка, допълни Радев.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад