За Бусинци, прочутата керамика, красивата природа и все по-малкото хора там

Предаване: Бразди, 17.06.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще се върнем десетина години назад във времето, за да ви покажем какво е заснела тогава камерата на "Бразди" в трънското село Бусинци.

В края на ХIX век оттук минава Иречек и отбелязва в своите "Пътувания из България" - център на особена грънчарска индустрия по форми и орнаментика съвършено старинна. Думите са за трънското село Бусинци, където векове наред грънчарското колело се е въртяло във всяка къща.

Остатъците от стара слава събира тази сбирка, приютена в неестествено помпозен за селото Музей на бусинската керамика, направен, разбира се, по времето на социализма. Самотна битка да възроди прочутата грънчарска школа води Александър Кожухаров, племенник на Петър Гигов. Кой е Петър Гигов? Най-именитият майстор на Бусинци работи от 1960 до 1991 година в малката си къщичка. Работите му са притежание на Лувъра, на Музея на човека в Париж, на музейни сбирки и колекции в САЩ, Япония, Русия и на много други места по света.

Тогавашният ни репортаж завършва със среща с местен жител, когото питаме дали хората, които живеят в това красиво село осъзнават, че около прочутата бусинска керамика могат да направят бизнес, да имат препитание, това вълшебно място да бъде посещавано от туристи. Отговорът му е: "Не. Не го осъзнават".

Връщаме се 10 години по-късно в Бусинци с надеждата, че някой български лев от милионите, които се изляха през последните години в българските селски райони е стигнал и дотук и светът е научил повече за прочутата бусинска школа. Какво намираме? Идеални пътища. Това, изглежда, е ново. Все същата природа като от картичка. И все същите къщи с типичната за този район очарователна архитектура, но годините са ги смазали още повече. И, ако щете вярвайте, за час и половина - време, което стигна да обиколим улиците на Бусинци, срещнахме само една жена. От нея разбрахме, че постоянните жители на селото междувременно са се стопили наполовина.

"Много е хубаво тука, ама хора нема", споделя тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад