Съдбата на паметника на връх Бузлуджа заинтригува "Европа ностра"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Програмата за определяне и възстановяване на 7-те най-застрашените обекти от културното наследство в Европа е създадена преди пет години от организацията "Европа ностра" в партньорство с Европейската инвестиционна банка. Целта на програмата е да повиши осведомеността и да предизвика подкрепа за съхраняването на европейско наследство от различни епохи.

Снежка Михайлович, генерален председател на "Европа ностра": "Основната ни идея е като популяризираме даденото място, да подпомогнем публичните и частните структури, които са загрижени за съхраняването на паметници, да открият решения за опазване на тези места."

За много българи вероятно е спорно попадането на този монумент в списъка, признава Снежка Михайлович, но подчертава, че там са включени, наред с много стари места, и такива, които са част от най-новата ни история.

Снежка Михайлович, генерален председател на "Европа ностра": "Ние вярваме, че всички пластове от нашата история заслужават да бъдат запазени. Всяко подобно място всъщност разказва епизод от общата история на Европа."

Такива са били част от мотивите на журито за избора на този монумент. То обаче е оценило и високото качество на архитектурата в стил брутализъм.

Снежка Михайлович, генерален председател на "Европа ностра": "Особеното при този монумент е, че е от епоха, която мнозина предпочитат да забравят. Във всички случаи ние смятаме, че нито една част от нашата история не трябва да бъде забравена. Напротив, всичко трябва да се помни."

Снежка Михайлович вярва, че е важно как трудните страници от историята на Европа се пресъздават пред младите поколения. На тази кауза се е посветила Дора Иванова - младата българска архитектка, която работи в Германия. Тя е създала любопитен проект за възраждане на монумента на Бузлуджа. С нея разговаряме по скайп.

Дора Иванова изрази надежда, че попадането на монумента в този списък на "Европа ностра", би помогнало за придвижването на нейния проект. Тя изтъкна, че досега при попадналите сред 7-те най-застрашени от разпадане обекти се наблюдава голямо развитие.

Иванова обясни, че тя е номинирала паметника за тази програма от името на фондация "Бузлуджа", която оглавява. Тя е убедена, че той представлява европейско наследство и е доволна, че "Европа ностра" споделя нейното мнение. "Европа ностра" е най-голямата в Европа организация за опазване на културното наследство на Стария континент, допълни Иванова.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад